Goszcząc w stanie Gujarat często serwowano mi chlebek o nazwie thepla. Jest to bardzo charakterystyczna potrawa dla tej części Indii. Może być ona daniem sama w sobie, bądź, co jest bardziej powszechne, dodatkiem do innych dań. Chlebek jadałam często w ulicznych barach, jak i miałam okazję robić go z moją indyjską koleżanką w jej domu. Thepla smaczna i pikantna, a przyrządzanie jej nie jest skomplikowane, stąd postaram się nauczyć Was jak zrobić ją samodzielnie.
Składniki:
• liście świeżej kozieradki, która w Gujarat nazywana jest methi (w związku z brakiem dostępności u nas tego zioła, śmiało można zastąpić go świeżą kolendrą, którą można kupić w większości polskich marketów)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki żytniej (Hinduski często też mieszają inne rodzaje mąki, w równych proporcjach)
• niewielki, starty kawałek imbiru lub 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
• ½ łyżeczki czerwonej, sproszkowanej papryczki chili
• ½ łyżeczki kurkumy (dzięki niej chlebki mają żółty kolor i charakterystyczny aromat)
• ½ łyżeczki kuminu
• ½ łyżeczki kolendry w proszku
• ¾ łyżeczki soli
• 1 łyżka oleju
• 4-5 łyżek naturalnego jogurtu
• olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
1. Opłukane liście kolendry/kozieradki siekamy drobno.
2. W dużej misce mieszamy ze sobą 2 rodzaje mąki.
3. Wsypujemy przyprawy tj. papryczkę, kurkumę, kumin, kolendrę i sól.
4. Dodajemy liście kolendry/kozieradki.
5. Dodajemy imbir lub pastę imbirowo-czosnkową.
6. Wlewamy olej i jogurt.
7. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta powinna być półmiękka, taka, by móc później formować z niego placki. W razie potrzeby dodajemy ciepłej wody, bądź mąki.
8. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut, przykrywając je lnianą ściereczką.
9. Odrywamy kawałki ciasta formując je w kulki (patrz zdjęcie poniżej).
10. Rozwałkowujemy kulki wałkiem na okrągłe, cienkie placki, posypując je mąką, tak aby nie przywierały do wałka. Hinduski używają do tego charakterystycznych kijków, które mając mniejszą powierzchnię nie przyklejają się do ciasta. Zdecydowanie łatwiej jest formować okrągły kształt. Mąki dodajemy odrobinę, ponieważ większa jej ilość spowoduje, że theplas będą twarde.
11. Smażymy przygotowane placki na suchej, najlepiej płaskiej patelni, lekko rozsmarowując niewielką ilość oleju na placku. Dzięki olejowi placki nie twardnieją. Dodając go nieco więcej można je jeść nawet po kilku godzinach od sporządzenia. Jemy je wtedy na zimno, ponieważ podgrzane w kuchence mikrofalowej będą twarde.
12. Smażymy obie strony placka naciskając go łopatką, bądź suchą ściereczką, tak aby pojawiły się charakterystyczne na placku brązowe przebarwienia.
13. Gotowy placek przykrywamy lnianą ściereczką i smażymy kolejne placki.
14. Można theplas rolować i nadziewać lub podawać oddzielnie jako dodatek do innego dania, najlepiej takiego z sosem.
Smacznego!
Dla ułatwienia odsyłam Was do zamieszczonego video: